Kerkstraat 64A, 9060 Zelzate

 
 

Bezielers, believers, eigenaren: Joost en Hilde Van Hyfte-De Cock en Luc en Ilse Schelfhout-Criel. Twee koppels uit Zelzate bouwen samen aan dit project. Een heuse uitdaging, maar onder het motto ‘samen staan we sterker’ bereiken zij meer.


Alle vier dragen ze hun eigen steentje bij tot de realisatie.

Joost Van Hyfte

Inventieve duizendpoot, gediplomeerde kok, oprichter en ex-uitbater van restaurant De Eetfabriek in Zelzate, sinds enkele jaren professionele stand-up comedian. Verdient dus geld om lol te maken.

Luc Schelfhout

Houdt de hoofden koel en menig verwarming op peil. Zaakvoerder Installatiebedrijf Centrale Verwarming Schelfhout. Man met kennis van ‘den bouw’. Geboren en getogen Zelzatenaar.

(…achter elke sterke man staat een sterke vrouw)

Hilde De Cock

Vrouw met ballen, staat al 15 jaar in goede en kwade dagen aan de zijde van Joost. Niet vies van werk en bijscholingen. Heks in spe want studeert binnenkort af als herboriste.

Ilse Criel

Creatieve geest, kleurtjes kiezer, vormbepaler. Grafisch vormgever. Werkt bij voorkeur achter de schermen, onder andere het scherm van haar computer. Met een hart voor een aangename gemeente.

(…vroeg geleerd is…)

En onze kinderen, Brian, Lenny, Annelien, Anke en Jana die toch maar weer meedraaien in de uitspattingen van hun ouders.

Wie

HOME  |1_Home.html
TKLOOSTER  |
VERHUUR  |4_Verhuur.html
ACTIVITEITEN  |5_Act2_Com4B.html

1853: Oprichting van een klooster met kantschool en weeshuis door vier zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van het moederklooster in Wachtebeke. Zij kochten een woning in de Kerkstraat nummer 135-137 en verbleven er.

1864: De zusters kopen het landhuis — het kasteeltje — van familie Van de Wattyne dat gebouwd werd in 1850. Het ‘kasteeltje’ wordt het klooster. In de loop van de jaren wordt rondom het kloostergebouw duchtig gebouwd: de lagere school voor meisjes krijgt vorm, een boerderij, een weeshuis.

1887: Een neogotische kapel wordt achter het klooster gebouwd. In 1928 worden kapel en klooster met elkaar verbonden door een glazen galerij.

1934: Het weeshuis wordt omgebouwd tot de beroepsschool Maria Middelares.

1950-60: Ten behoeve van de beroepsschool, de technische afdeling en humaniora worden de achterliggende gebouwen opgetrokken. In 1968 kwam er ook een kleuterschool. Sinds de scholenfusie in 1996-97 vormen alle gebouwen één geheel met het Sint-Laurens Instituut van de Broeders van Liefde die sinds 1999 de site beheren.

1977: De kapel wordt in twee niveaus gedeeld. Het gelijkvloers wordt ingericht als klassen.

2009: De laatste vijf zusters van de Heilige Vincentius a Paulo verhuizen van hun klooster in de Kerkstraat te Zelzate naar het klooster in Wachtebeke.

2009: Het klooster en de kapel staan te koop. Makelaars nemen het in handen. Jo De Poorter stelt het in de kijker met het programma 'TV Makelaar'. Op dat moment kijkt Joost met vrouw en kinderen met grote verbazing en nog meer kwijl naar het fantastisch aanbod waar hij tot dan niets van afwist.

2012: Joost Van Hyfte droomt van de koop. Een jaar lang. En bidt in stilte, een jaar lang. Verliest ondertussen de hoop maar wint het vertrouwen terug bij een toevallig gesprek met Luc Schelfhout. Ze kopen samen het pand en starten de verbouwing. Centraal staat het behoud van het karakter van het klooster en haar kapel.

2013: tKlooster is geboren. Het huis voor jan-en-alleman-met-een-roeping. Het huis dat hoopt bij te dragen aan de sociale en culturele samenhang in de gemeente Zelzate.

2016: Jammer genoeg is partner Luc Schelfhout fysiek niet meer wat het voorheen was en laat hij de zorg voor tKlooster aan Joost, Hilde en Ilse over. Met z’n drieën trekken ze aan de comedy- en verhuurkar die vlotjes rijdt.


bron: inventaris onroerend erfgoed

Historiek

VRIENDEN VD LACH  |6_Vrienden_vd_Lach.html
FOTO’S  |7_Fotos.html
DOWNLOADS  |8_Downloads.html
CONTACT  |9_Contact.html
ROUTE  |10_Route.html
LINKS  |11_Links.html
CADEAUBON  |5_Cadeaubon.html