Kerkstraat 64A, 9060 Zelzate

 

2018 in juni vindt de laatste Comedy4Breakfast plaats. Een concept dat door comedians en bezoekers 5 jaar lang elke eerste zondag van de maand gesmaakt werd en Zelzate tot ver buiten haar grenzen op de kaart zette.

2018: in maart wordt de gemeente Zelzate de nieuwe eigenaar van tKlooster.

2017: Hilde wordt ziek en tKlooster wordt te koop aangeboden. Joost maakt een filmpje om de verkoop in gang te zetten.

2016: Jammer genoeg is partner Luc Schelfhout fysiek niet meer wat het voorheen was en laat hij de zorg voor tKlooster aan Joost, Hilde en Ilse over. Met z’n drieën trekken ze aan de comedy- en verhuurkar die vlotjes rijdt.

2013: tKlooster is geboren. Het huis voor jan-en-alleman-met-een-roeping. Het huis dat hoopt bij te dragen aan de sociale en culturele samenhang in de gemeente Zelzate.

2012: Joost Van Hyfte droomt van de koop. Een jaar lang. En bidt in stilte, een jaar lang. Verliest ondertussen de hoop maar wint het vertrouwen terug bij een toevallig gesprek met Luc Schelfhout. Ze kopen samen het pand en starten de verbouwing. Centraal staat het behoud van het karakter van het klooster en haar kapel.

2009: Het klooster en de kapel staan te koop. Makelaars nemen het in handen. Jo De Poorter stelt het in de kijker met het programma 'TV Makelaar'. Op dat moment kijkt Joost met vrouw en kinderen met grote verbazing en nog meer kwijl naar het fantastisch aanbod waar hij tot dan niets van afwist.

2009: De laatste vijf zusters van de Heilige Vincentius a Paulo verhuizen van hun klooster in de Kerkstraat te Zelzate naar het klooster in Wachtebeke.

1977: De kapel wordt in twee niveaus gedeeld. Het gelijkvloers wordt ingericht als klassen.

1950-60: Ten behoeve van de beroepsschool, de technische afdeling en humaniora worden de achterliggende gebouwen opgetrokken. In 1968 kwam er ook een kleuterschool. Sinds de scholenfusie in 1996-97 vormen alle gebouwen één geheel met het Sint-Laurens Instituut van de Broeders van Liefde die sinds 1999 de site beheren.

1934: Het weeshuis wordt omgebouwd tot de beroepsschool Maria Middelares.

1887: Een neogotische kapel wordt achter het klooster gebouwd. In 1928 worden kapel en klooster met elkaar verbonden door een glazen galerij.

1864: De zusters kopen het landhuis — het kasteeltje — van familie Van de Wattyne dat gebouwd werd in 1850. Het ‘kasteeltje’ wordt het klooster. In de loop van de jaren wordt rondom het kloostergebouw duchtig gebouwd: de lagere school voor meisjes krijgt vorm, een boerderij, een weeshuis.

1853: Oprichting van een klooster met kantschool en weeshuis door vier zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van het moederklooster in Wachtebeke. Zij kochten een woning in de Kerkstraat nummer 135-137 en verbleven er.


bron: inventaris onroerend erfgoed

Historiek

HOME   |1_Home.html
HISTORIEK   |
VERHUUR   |4_Verhuur.html
CONTACT   |9_Contact.html
ROUTE   |10_Route.html